Redningsvest Test: Top 5 Bedste Redningsveste

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Er du på udkig efter en redningsvest til paddleboard, dine næste sejlture i båd eller anden vandsport? Her på siden finder du en uafhængig test af redningsveste til aktiviteter på vandet.

secumar-vivo100-redningsvest
Annonce

1. SECUMAR Vivo 100

Bedste redningsvest i test
Pris: 849 DKK

SECUMAR Vivo 100 er blandt de bedste redningsveste til fritidssejleren, som skal have en god vest til al brug. One-size størrelse m. 22g patron og ISO 12402-4 certificeret. SECUMAR Vivo 100 lader dig slippe for bøden på vandet, og er en one-size model med ekstremt god pasform.

One-size redningsvest
Certificering: ISO 12402-4
Kommer med 22g patron
Fås kun i én farve
secumar-vivo-50
Annonce

2. SECUMAR Vivo 50

Bedste billige redningsvest i test
Pris: 289 DKK

Vivo 50 er en prisbillig redningsvest med 50N fra SECUMAR. Let genkendelighed ude på vandet med den orange farve og uni-size størrelse, så den kan tilpasses de fleste (45-120 kg). SECUMAR Vivo 50 er justerbar om livet, lommer til opbevaring og CE-godkendt.

Orange for synlighed
God komfort
50N samt ISO & CE certificeret
Passer "kun" til 45-120 kg
secumar-secufit-oppustelig-redningsvest
Annonce

3. SECUMAR Secufit

Bedste premium redningsvest i test
Pris: 1.599 DKK

SECUMAR Secufit er en flot, behagelig og kvalitetsbevidst oppustelig redningsvest fra det tyske mærke, SECUMAR. Med SECUMAR Secufit oppustelig redningsvest får du 150N, CE-godkendelse og en one-size størrelser, der passer til alle mellem 50-120 kg.

Redningsvest i høj kvalitet
150N & CE certificering
Godt valg til sejlads, kajak, SUP
Prisen
secumar-bravo-redningsvest-born
Annonce

4. SECUMAR Bravo Børn

Bedste redningsvest til børn i test
Pris: 295 DKK

Med SECUMAR Bravo redningsvesten til børn får du en fantastisk redningsvest til børn med krave i nakken, 100N opdrift og sikkerhed på topniveau. SECUMAR Bravo redningsvesten til børn kan anvendes på sejlbåden, til SUP board eller i kajakken - valget er op til jer.

Synlighed på vandet med orange design
Størrelser fra 10 - 120 kg
Justerbare stropper & komfortabel krave
Design tiltaler ikke alle
1852-hunderedningsvest-gul
Annonce

5. 1852 Redningsvest Hund

Bedste redningsvest til hund i test
Pris: 399 DKK

Med denne redningsvest til hund i gul fra 1852 Marine får du en slidstærk vest til hunden samt farverigt og synligt desuden, så du altid ved hvor menneskets bedste ven er. 1852 Marine redningsvesten til hund kommer i fire størrelser, hvorfor der helt sikkert også er en, der passer til din hund.

Fås i str. S - XL
Reflekser & synlige farver
Hunderedningsvest i cool design
Fås kun i én farve

Indholdsfortegnelse

Hos Sportsfreak har vi lavet en top 5 test af redningsveste til paddleboard, kajak sejlads og alt imellem. Vi fortæller dig præcis, hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud at købe en vest til brug på vandet.

Læs også vores test af svømmeveste.

Hvad er en redningsvest?

En redningsvest bør bruges i de fleste vandsportsgrene og bruges i maritime og luftfartsnødsituationer. Gode ​​veste giver beskyttelse mod drukning ved automatisk at vende en person, der er faldet i vandet, i liggende stilling og dermed holde hovedet over vandet, hvilket holder luftvejene frie. Det samme gælder svømmende mennesker, der kommer i problemer. Grundlæggende findes der to typer redningsveste: De udbredte solide veste og de oppustelige redningsveste, der hovedsageligt bruges i fly af pladshensyn, og som i nødstilfælde fyldes med CO2-patroner.

Generelt skal redningsveste gøre dig i stand til at overleve i vandet længst muligt ved at reducere de nødvendige svømmebevægelser med den dertil hørende indsats og varmetab. Jo senere udmattelse og hypotermi indtræder, jo længere er overlevelsestiden i vandet og jo større er chancen for redning. Veste er farvestrålende og ofte forsynet med reflekterende strimler, nogle gange udstyret med nød-/blinklys og fløjte.

  • Skal jeg også have en vest på, hvis jeg kan svømme? I en nødsituation på vandet, helt sikkert. Selv de bedste svømmere mister til sidst kræfterne, og redningsvesten kan redde liv – især i tilfælde af muskelkramper, skader, besvimelsesanfald, stærke bølger, oversvømmelser eller andre forhold, der kan være livstruende i vandet.

Hvor bruges en redningsvest?

Redningsveste er ikke kun til ikke-svømmere eller børn. De skal altid bæres på åbent vand. Veste er særligt vigtige til vandsport, hvor der kan ske ulykker. I værste fald mister den pågældende bevidstheden og kan ikke holde sig selv oven vande. Disse sportsgrene omfatter for eksempel:

Udover vandsport bør veste ikke mangle på nogen bådtur – uanset om det er en lille robåd, vandcykel eller en større sejlbåd eller yacht. På en bådtur kan det altid ske, at båden kæntrer, synker eller nogen falder over bord. Desuden er det et lovkrav fra sikkerhedsstyrelsen at du bærer redningsvest, når du begiver dig ud på vandet. Du SKAL ikke have din vest på, men den skal være ombord – og vi anbefaler dig, at du tager den på, hvis der skulle opstå problemer.

Hvilke typer redningsveste findes der?

Redningsveste adskiller sig med hensyn til deres konstruktion, opdrift og udstyr. Grundlæggende findes der to typer veste: De udbredte og solide veste, hvis opdriftskamre er lavet af polystyrenskum eller kork, og de oppustelige redningsveste, der hovedsageligt anvendes i fly af pladshensyn, som fyldes med CO2-patroner eller pustes op gennem munden i en nødsituation. De oppustelige redningsveste er blevet meget bedre med tiden, og bruges på nuværende tidspunkt også ofte til sejlads og andet vandsport. Derudover, er der også veste lavet specifikt til børn, men også hunde.

Redningsvest til voksne

Redningsveste til voksne er ofte one-size, og passer både til herre og dame. Du behøver derfor ikke være nervøs, når der ikke står køn på den redningsvest, som du har fundet. Hvis du leder efter en redningsvest til paddleboard, anbefaler vi hos Sportsfreak, at du finder en, som sidder tæt til kroppen, hvilket sikrer dig maksimal ydeevne, når du laver dine paddletag. 

Redningsvest til børn

Som oftest vejer og fylder redningsveste til børn ikke spor, og har heller ikke de vilde funktioner og egenskaber. De er meget simple, og skal hjælpe dit barn til at svømme og holde sig oven vande. Vi anbefaler på det kraftigste, at du køber en redningsvest til dit barn, hvis i dyrker vandsport som surfing, paddle eller sejlads. Uanset om det er en redningsvest til paddleboard, kajak eller anden vandsport, er det bedste at få en vest, som sidder helt tæt til krppen – og samtidig giver plads til armene. Det er din sikkerhed for at dit barn føler sig tryk på vandet, og har en god oplevelse, når der dyrkes vandsport.

Redningsvest til hund

Har du en hund, og vil du gerne have den med på tur? En redningsvest til hund er essentielt og faktisk også et lovkrav at have vesten med på båden. Der er udviklet op til flere redningsveste til hunde, som har hver deres specifikationer, men de er som oftest ikke sikkerhedsgodkendt – og det er der heller ikke et krav om, at de skal være. 

Når du leder efter en vest til hund, kan du ofte se, hvilke typer af hunde, som den enkelte vest bedst passer sig til. Der er flere brands, som laver redningsveste til hunde, men vi er især vilde med de eftertragtede veste til hunde fra Baltic. Se Baltic’s udvalg til hunde.

 

redningsvest-paddleboard

Hvad er forskellen på en svømmevest og redningsvest?

En svømmevest er grundlæggende konstrueret som en redningsvest, men har dog kun en opdrift på mellem 50 – 100 Newton, og beskytter dig ikke, hvis du bliver bevidstløs ude på vandet.

Nogle af fordelene er, at den hjælper dig, når du skal lære at svømme og bevarer samtidig styrken, når du holder dig flydende. Dernæst har den også en god bevægelighed, og du bemærker oftest næsten ikke, at du har den på.

Ulemper er derimod, som tidligere nævnt, at den ikke giver dig nogen sikkerhed, hvis du ligger bevidstløs, som en redningsvest derimod gør. Du skal derudover også selv gøre en indsats for at kunne holde dig oven vande.

Der er tale om en redningsvest fra 100 Newton. Derudover, er der også forskelle i godkendelsen af redningsveste og de relevante CE- og ISO-godkendelser. Vi kommer længere nede i indlægget mere ind på detaljer om, hvordan en redningsvest fungerer samt specifikationerne bag.

En af de klare fordele ved en redningsvest er, at du er i sikkerhed, hvis du skulle blive bevidstløs ude på vandet. Med dens mange newton og ofte også med krave, holder den dig nemlig oven vande samt lægger dit hoved på skrå, så du kigger op. En redningsvest kommer som oftest også med en del ekstra sikkerhedsudstyr. 

Blandt ulemperne er blandt andet, at en redningsvest ikke altid er særlig behagelig at have på. Det kan for mange være en voldsom vest at have på, da du mærker den meget og nedsætter din bevægelighed. En redningsvest er som oftest også dyrere end en svømmevest.

  • Sikker ved bevidstløshed og på åbent hav: De fleste veste er bevidstløse og/eller udstyret med en krave, der skal gøre det lettere for især små børn at holde hovedet oven vande. Afhængig af opdriften er veste velegnede til indre vandveje, åbent hav eller vanskelige forhold på åbent hav.

Hvordan er en redningsvest konstrueret?

Der findes grundlæggende to typer veste: De almindelige redningsveste, hvis opdriftslegemer er lavet af polystyrenskum eller kork, og de oppustelige redningsveste, der af pladshensyn hovedsageligt bruges i flyvemaskiner, som i nødstilfælde er fyldt med CO2-patroner eller med munden over mundstykket, der skal pustes op.

Højkvalitets redningsveste er bevidstløse, hvilket betyder, at de automatisk vender en person, der er faldet i vandet, om på ryggen og holder hovedet over vandet og luftvejene frie, selvom den pågældende er bevidstløs.

  • Vigtigt for børnemodeller: redningsveste til børn skal være udstyret med en krave til at støtte hovedet. Træthed er almindelig i en ung alder - denne type vest holder dit barns hoved over vandet, indtil der kommer hjælp.

På de fleste veste er der fastgjort reflekterende strimler, som udover en iøjnefaldende farve skal sikre bedre synlighed i vandet. Oftest er de også udstyret med signalfløjter, hvormed svømmere kan gøre opmærksom på sig selv i vandet.

 

Hvilke krav skal en redningsvest opfylde?

Redningsveste er underlagt forskellige standarder og retningslinjer. Dette omfatter bl.a. de forskellige certificeringer, som er CE, ISO og SOLAS. En vest kan være CE-godkendt, men også ISO. Ved en ISO-godkendt vest, er du sikker på at vesten lever op til alle nødvendige sikkerhedsstandarder. Derudover, er der også SOLAS-godkendelsen, som er til professionelt brug. Du kan læse mere om at vælge den rigtige redningsvest samt certificeringer hos Sikkerhedsstyrelsen.

Hvilke opdriftsklasser er der for redningsveste?

Der er følgende opdriftsklasser for svømmehjælpemidler:

Opdriftsklasse 50N: Svømmehjælpemidler med 50 Newtons opdrift er lette, men ikke bevidstløse. Derfor er disse svømmehjælpemidler udtrykkeligt ikke veste.

Opdriftsklasse 100N: Veste med 100 Newtons opdrift er kun delvist bevidstløse og er derfor beregnet til brug på indre vandveje og i beskyttede områder.

Opdriftsklasse 150N: Redningsveste med 150 Newtons opdrift er som udgangspunkt bevidstløse, selvom det forringer at bære tunge olieskind. Disse veste kan bruges på åbent hav og under ekstreme forhold.

Opdriftsklasse 275N: Veste med 275 Newtons opdrift kan også bæres med tung olieskind på åbent hav under ekstreme forhold. Disse veste kommer normalt med omfattende tilbehør såsom en stænkskærm eller et nødlys.

Hvilke købskriterier skal jeg overveje, når jeg køber en redningsvest?

Der er en række forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du køber en vest. Du skal forsøge at finde en passende model, som tilbyder maksimal sikkerhed og opfylder alle individuelle krav, såsom bærekomfort. Herunder kommer vi ind på de købskriterier, der bør spille en rolle ved køb af vest:

Opdrift: Den vigtigste overvejelse, når du køber en redningsvest, er opdrift. Denne skal passe til kropsvægten, så vesten pålideligt holder personen flydende uden at skulle anstrenge egen kraft. Opdriften varierer lidt fra producent til producent.

  • En tommelfingerregel siger: Der kræves mindst 8 Newtons opdrift for hver 10 kilo kropsvægt.

Omkreds: Der bør på forhånd tjekkes, hvor langt vesten kan justeres, og om den passer til kropsomkredsen. Modellen skal sidde behageligt og hverken glide eller sammensnævre brystet. Generelt er redningsvestene udstyret med justerbare stropper. veste med lynlås skal sidde tæt.

Type redningsvest: Der findes veste, der automatisk pustes op, så snart de kommer i kontakt med vand. De oppustelige redningsveste er mere behagelige at have på, fordi de ikke begrænser bevægelsen så meget.

Bevidstløs: En god vest er bevidstløs og vender automatisk personen i vandet om på ryggen, så hovedet bliver over vandet.

Krave: Nogle veste kommer med en krave, der gør det nemmere at holde hovedet over vandet. Disse redningsveste er meget velegnede til børn, der lettere bliver trætte.

Lukkemuligheder: Der findes veste med stropper og kliklukninger, med velcrolukning eller med lynlås. Remme har den fordel, at de kan justeres. Lynlåse er robuste og holder vesten godt sammen. Velcrolukninger er nemme og hurtige at åbne og lukke. Der er dog risiko for, at vesten åbner utilsigtet.

Nødfløjte: Mange veste har en nødfløjte påsat. Dette skal gøre det muligt for den pågældende person at gøre sig bemærket i en nødsituation med fløjtende lyde og informere beredskabstjenesterne om deres position. Fløjten skal være forsvarligt fastgjort til vesten for at forhindre tab.

CE- eller ISO-godkendt: For pålidelig beskyttelse bør en vest overholde standarder, såsom CE og ISO. Dette er din sikkerhed for, at du har købt en vest, som overholder kravene.

Farve: veste er lavet i lyse farver for bedre synlighed i vandet.

Refleksstriber: Mange veste er udstyret med reflekterende striber. Dette øger synlighed i mørke.

Hvis du leder efter en redningsvest til børn, bør du være mere opmærksom på visse kriterier såsom en krave eller overholdelse af sikkerhedsstandarder og frihed fra skadelige stoffer.

 

redningsvest-kajak

Hvor kan jeg købe en redningsvest?

Redningsveste fås i fiske- og sejlsportsbutikker, men butikker med surfing og paddleboard, tilbyder oftest også redningsveste. De fås også i nogle sportstøjs- og tilbehørsbutikker, der også har produkter til vandsport. Fordelen ved lokal handel er, at du kan prøve vesten lokalt og få råd fra en specialist. Udvalget af redningsveste i specialbutikker er dog normalt begrænset. Det kan ske, at der ikke er nogen passende model til din egen højde og vægt blandt dem.

Internettet tilbyder et meget større udvalg. Der findes et bredt udvalg online, veste fås i næsten alle designs og størrelser. En prissammenligning er let mulig, og der er stor sandsynlighed for, at den rigtige model til individuelle behov bliver fundet. Ulempen ved online køb er, at leveringstiden kan tage flere dage.

Hvor meget koster en redningsvest?

Redningsveste kan fås for billige penge – helt ned til 199 DKK. Men grundlæggende bør prisen på en vest være af underordnet betydning. Det er meget vigtigere, at modellen lever op til alle sikkerhedskrav og faktisk kan redde liv i en nødsituation. I dette tilfælde, er det meget bedre at bruge lidt ekstra penge, og købe en vest, du ved virker og har de anbefalede certificeringer. Hvis du leder efter en redningsvest til paddleboard, kan du ofte også købe en pakke, som indeholder begge dele.

Hvilke alternativer er der til redningsveste?

Redningsveste kan redde liv, især hvis personen er bevidstløs og ikke længere kan hjælpe sig selv. Der er ikke noget alternativ, der erstatter en vest. De mere simple svømmehjælpemidler er ikke bevidstløse og kommer ikke i nærheden af ​​sikkerhedsniveauet for en vest. Herunder vil vi komme ind på, hvilke typer af svømmehjælpemidler, der findes, og hvornår de kan bruges:

  • RESTUBE

  • Svømmebælte eller svømmepude

  • Svømmevinger og baderinge

RESTUBE

Et alternativ til en redningsvest er en RESTUBE. Dette er et kompakt redningssystem i form af en bøje. Restuben bruges til mange vandsportsgrene, fordi den ikke begrænser brugerens bevægelser. Den fungerer på samme måde som en redningsvest, der puster sig op i en nødsituation, genererer opdrift og køber tid, indtil redningen ankommer i en nødsituation. Det kræver dog din egen indsats at holde sig oven vande.

Svømmebælte eller svømmepude

Svømmebælter eller svømmepuder anbefales til svømmebegyndere, som endnu ikke er i stand til at holde sig oven vande på egen hånd. De er ikke egnede til åbent vand eller badesøer og bør kun bruges i svømmebassiner under opsyn af en livredder. Et svømmebælte er normalt lavet af skum og giver ringe opdrift. Svømmepuder er fyldt med luft, og opdriften svarer til et svømmebælte. Svømmepuden er fastgjort til kroppen med en rem.

Svømmevinger og baderinge

Det er svømmehjælpemidler til børn. Svømmevinger og baderinge kan holde et barn oven vande uden besvær. De er ikke egnede til åbent vand, og bør kun bruges under opsyn af voksne. Med svømmeringe er der risiko for, at barnet vælter og får hovedet under vand, hvor det i værste fald ikke længere kan frigøre sig.

Svømmeplade

Det er plader af plast med et hulrum. Luften den indeholder giver opdrift i vandet. Svømmeplader giver mulighed for at spare på kræfterne og holde dig oven vande. De erstatter ikke redningsveste, og bør kun bruges i svømmebassiner eller på åbent vand af erfarne svømmere.

Pool noodle

Poolnudler er aflange rør af skum, der giver lav opdrift. De er primært velegnede til badesjov i svømmehallen og kan være støttende, når de flyder i vandet.

Hvordan tager jeg en redningsvest korrekt på?

For maksimal beskyttelse er det vigtigt, at vesten sidder ordentligt og giver tilstrækkelig støtte. De fleste redningsveste har stropper og/eller lynlåse fastgjort til at holde vesten sammen. Herunder giver vi nogle tips til sikker håndtering af vesten:

  • Valg af den rigtige størrelse: Det er vigtigt, at den passer til kroppens omkreds. En for bred vest kan ikke beskytte ordentligt, fordi der er risiko for, at bæreren glider ud. Veste, der er for stramme, kan skære i huden. Sejlere, der bærer olieskind, bør for eksempel altid bruge en stor vest. Hvis dit tøj er vandtæt med olieskind, er der risiko for, at luften, der er fanget i jakke og bukser, ikke slipper ud.

  • Valg af den rigtige opdrift: Valget af opdrift bør baseres på kropsvægt. Opdriften skal være stærk nok til at bære vægten af ​​bæreren og gennemblødt tøj, hvilket giver sikkerhed i tilfælde af bevidstløshed.

  • Fastgør spænder og lynlåse: Det er vigtigt, at alle stropper har den rigtige størrelse, og at alle spænder er i indgreb.

  • Kend dit tilbehør: At gøre dig bekendt med din redningsvest på forhånd, i stedet for at vente med at tage den på for første gang, kan spare værdifuld tid.

Hvilke producenter og mærker tilbyder redningsveste?

Redningsveste fås fra adskillige producenter og mærker. De mest kendte udbydere omfatter bl.a. Marinepool, SECUMAR og Baltic, men også mindre brands som SURFMORE og Watery tilbyder redningsveste til børn og voksne.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål og svar om redningsveste

Sportsentusiast

Christian Thomsen

Christian begyndte i en tidlig alder at spille fodbold, og har siden da været vidt omkring, når det gælder sportsgrene. Senere hen begyndte han at løbe, windsurfe og dyrker op til flere forskellige slags ketchersportsgrene, såsom badminton og tennis.

Christian er vores ekspert på området sport, hvor han både dækker cykling, løb og mere til. Derudover er han også vores person, når det gælder test af sportsudstyr.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Sportsfreak-logo
    © 2024 Sportsfreak